VMT: 'Europees Parlement veegt wet verbod zuivelbenamingen van tafel'

VMT: 'Europees Parlement veegt wet verbod zuivelbenamingen van tafel'

 • Quarta-feira, 26 de Maio de 2021

 •      A+  A-

Europees Parlement veegt wet verbod zuivelbenamingen van tafel

Het Europees Parlement heeft amendement 171 ingetrokken. In dit amendement waren beperkingen voor met name plantaardige zuivelbenamingen opgenomen. Na veel bezwaren vanuit de industrie en ngo’s besluit het Europees Parlement om het amendement in te trekken. “Het is een schande dat dit amendement überhaupt op tafel lag.”

ProVeg startte begin dit jaar een petitie om het amendement tegen te houden, samen met onder andere plantaardige zuivelproducenten Oatly en Upfield. Ook riep Alpro eerder dit jaar in een brief op  tot verzet tegen het mogelijke verbod om bepaalde zuivelbenamingen te gebruiken voor plantaardige producten. Het amendement kwam volgens tegenstanders neer op een ‘censuur van plantaardige zuivel’ en werd aangevochten door bijna een half miljoen consumenten, stelt ProVeg.

Geen misleiding

“Dit is een overwinning voor het gezond verstand en de planeet. Burgers, het bedrijfsleven en experts hebben gesproken en de Europese Unie heeft geluisterd. Niemand raakt in de war of misleid door termen als ‘plantaardig alternatief voor zuivel’”, stelt Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland. “Het zou absurd zijn als de Europese Unie enerzijds consumenten oproept om meer plantaardig te eten, en dit tegelijkertijd bemoeilijkt door vergaande restricties in te voeren.”

plantaardige zuivelAmendement 171

De Franse Europarlementariër Eric Andrieu diende het wetsvoorstel voor amendement 171 in. Het voorstel werd in oktober vorig jaar goedgekeurd door het Europees Parlement. Volgens ProVeg werd het amendement echter niet onderworpen aan het gebruikelijke beoordelingsproces dat bestaat uit een impactassessment of een publieke consultatie. Dit leidde dan ook tot veel verzet bij consumenten, de industrie en ngo’s. Andrieu trok uiteindelijk zelf het plan voor het amendement terug.

‘Kostbare tijd verloren’

Francisco Guerreiro, Europees Parlementslid (Greens/EFA) reageert op de intrekking van het amendement: “Het is een schande dat dit amendement überhaupt op tafel lag. De kostbare tijd die verloren is gegaan bij het zoeken naar een compromis over dit onzinnige amendement kunnen we niet meer terugkrijgen, maar we kunnen heel blij zijn dat de onderhandelaars eindelijk bij zinnen kwamen en besloten het te laten vallen. De plantaardige industrie speelt een cruciale rol op het gebied van ecologische duurzaamheid, menselijke gezondheid en dierenwelzijn en de Europese Unie moet de groei ervan ondersteunen, niet stoppen.”

‘Het is essentieel dat we juridische obstakels wegnemen die de overgang naar een duurzaam voedselsysteem belemmeren, niet om nieuwe obstakels te introduceren.’

Cecilia McAleavey – directeur public affairs en duurzaam eten bij Oatly

plantaardige zuivel

‘Obstakels wegnemen’

“We verwelkomen het besluit om amendement 171 te verwerpen. Het is essentieel dat we juridische obstakels wegnemen die de overgang naar een duurzaam voedselsysteem belemmeren, niet om nieuwe obstakels te introduceren. De wetenschap laat zien hoe belangrijk het is om over te schakelen op plantaardige voeding om de klimaatverandering en de volksgezondheidsproblemen aan te pakken. Aangezien we nog maar negen jaar hebben om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te halen, moeten we ons allemaal concentreren op hoe we de verschuiving kunnen versnellen en het voor consumenten gemakkelijker kunnen maken om plantaardige opties te kiezen”, stelt Cecilia McAleavey, directeur public affairs en duurzaam eten bij Oatly.

Strijd nog niet gewonnen

“De afgelopen maanden was Upfield een uitgesproken tegenstander van amendement 171 en het besluit van vandaag om het af te wijzen is een overwinning voor de plantaardige voedingsindustrie. En voor al die mensen die de petitie hebben ondertekend om hun steun toe te zeggen”, zegt Dr. Jeanette Fielding, Chief Corporate Affairs and Communications Officer bij Upfield. “Maar de strijd is nog niet gewonnen. Gerechtigheid voor de consument en voor onze planeet zal pas worden bereikt als plantaardig voedsel volgens de wet gelijk wordt behandeld met dierlijk voedsel.”

plantaardig zuivel melk

‘Havermelk’ en ‘sojamelk’

Hiermee doelt Fielding op het feit dat termen zoals ‘havermelk’ en ‘sojamelk’ nog steeds verboden blijven, die wet blijft van kracht. “ProVeg zal de discriminatie van plantaardige zuivel blijven aanvechten tot ook dit verbod van tafel is en het woord ‘melk’ er voor elk is. De zuivelindustrie heeft niet het alleenrecht op onze gezamenlijke taal”, concludeert Vrindts.

Disponível aqui


Partilhar artigo

A ler também...

Expresso: 'Cinco perguntas e respostas para perceber a decisão do Parlamento Europeu de classificar a Rússia como patrocinadora de terrorismo'
 • Expresso
 • Expresso: 'Cinco perguntas e respostas para perceber a decisão do Parlamento Europeu de classificar a Rússia como patrocinadora de terrorismo'

  Quarta-feira, 23 de Novembro de 2022

  LER MAIS
  The Greens/EFA: 'Agreement on Budget Shows Focus in Times of Crises'
 • Geral
 • The Greens/EFA: 'Agreement on Budget Shows Focus in Times of Crises'

  Terça-feira, 15 de Novembro de 2022

  LER MAIS
  UPT: 'João Pedro Sousa participa na Fair Trade Marathon'
 • UPT
 • UPT: 'João Pedro Sousa participa na Fair Trade Marathon'

  Quinta-feira, 03 de Novembro de 2022

  LER MAIS
  Mais Superior: 'Tempo da Psicologia: Ambiente, realidade virtual e temas da atualidade no 5.º Congresso da Ordem dos Psicólogos Portugueses'
 • Mais Superior
 • Mais Superior: 'Tempo da Psicologia: Ambiente, realidade virtual e temas da atualidade no 5.º Congresso da Ordem dos Psicólogos Portugueses'

  Quinta-feira, 27 de Outubro de 2022

  LER MAIS
  Four Paws: 'MEP EPO ECI- Fur Free Europe'
 • Geral
 • Four Paws: 'MEP EPO ECI- Fur Free Europe'

  Sexta-feira, 21 de Outubro de 2022

  LER MAIS
  EU Political Report: 'EU Budget 2023'
 • Geral
 • EU Political Report: 'EU Budget 2023'

  Quarta-feira, 19 de Outubro de 2022

  LER MAIS
  Eventbrite: 'Roundtable breakfast discussion on methane from animal farming'
 • Geral
 • Eventbrite: 'Roundtable breakfast discussion on methane from animal farming'

  Quarta-feira, 19 de Outubro de 2022

  LER MAIS
  Publicystyka: 'REV na międzynarodowej konferencji Aquatic Life'
 • Geral
 • Publicystyka: 'REV na międzynarodowej konferencji Aquatic Life'

  Terça-feira, 18 de Outubro de 2022

  LER MAIS
  Allevents.in: 'Roundtable breakfast discussion on livestock methane'
 • Geral
 • Allevents.in: 'Roundtable breakfast discussion on livestock methane'

  Segunda-feira, 17 de Outubro de 2022

  LER MAIS
  Anda: 'Após sofrer diversos ciberataques, ANDA lança manifesto para pedir apoio e denunciar ameaças'
 • ANDA
 • Anda: 'Após sofrer diversos ciberataques, ANDA lança manifesto para pedir apoio e denunciar ameaças'

  Terça-feira, 04 de Outubro de 2022

  LER MAIS

  mais notícias