Økologisk Nu:'Denne tekst er omfattet af ophavsretten. Du er velkommen til at købe den i sin fulde længde'

Økologisk Nu:'Denne tekst er omfattet af ophavsretten. Du er velkommen til at købe den i sin fulde længde'

 • Segunda-feira, 14 de Dezembro de 2020

 •      A+  A-

I et brev til EU's landbrugskommissær, Janusz Wojciechowski, og sundheds- og fødevaresikkerhedskommissæren, Stella Kyriakides, udtrykker 34 EU-parlamentarikere undren over, at en kampagne, der søger at fremme kødforbruget, får millioner i EU-tilskud, samtidig med at EU taler for et mere bæredygtigt fødevaresystemet med større vægt på plantebaseret kost. Foto: Colourbox


Kødkampagne får EU-millioner i støtte - nu spørger EU-politikere selv, hvordan det kan skeEn treårig EU-støttet kødkampagne harmonerer ikke med behovet for at sænke kødforbruget, mener flere EU-politikere, som i fællesskab har skrevet til to EU-kommissærer.
 Af Henrik Hindby Koszyczarek 14. december 2020, 12:06 Læsetid: 6 minutter Politik og udviklingEU, Bæredygtighed, Klima, Forbrug
Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn PrintEn mand med fuldskæg sidder ved et bord med en bøf på en tallerken foran sig. Midt i billedet opfordres man til at blive 'beefatarian'. Samme opfordring får man på et andet billede, hvor en smilende kvinde i forklæde holder en tallerken med tre store røde bøffer frem.
Reklamerne er en del af en nyere markedsføringskampagne, som er støttet af EU med godt 26 mio. kr. over de næste tre år, men budskabet stritter så meget imod EU's egen strategi om mere grønt, at 34 EU-parlamentsmedlemmer nu har skrevet et brev til EU's landbrugskommissær, Janusz Wojciechowski, og sundheds- og fødevaresikkerhedskommissæren, Stella Kyriakides.
I brevet udtrykker de bekymring over reklamefremstødet, midt i en tid hvor eksperter over en bred kam anbefaler, at Vesten reducerer indtaget af rødt kød.
'Vi er bekymrede over den forfalskningseffekt, som kampagnen kan have på borgernes opfattelse af, hvor meget deres kost påvirker klimaforandringerne, da kampagnen opfordrer til at indtage mere kød i EU, på et tidspunkt hvor vi har tydelige videnskabelige anbefalinger om at reducere vores daglige indtag af sådanne proteiner', skriver de 34 politikere bl.a. i brevet.
Heri refererer de også til, at EU's egen strategi 'From Farm to Fork' italesætter behovet for at gøre borgernes kost mere plante- og mindre kødbaseret.


Også Økologisk Landsforening undrer sig over, at EU støtter kampagnen. Foreningen er ikke imod, at reklamer for kød kan modtage støtte, men der bør lægges vægt på, at kødet er bæredygtigt produceret, understreger foreningens landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed.
"Økologisk Landsforening er meget overrasket over at se en kampagne med dette indhold. EU-Kommissionens 'From Farm to Fork' er klar i spyttet: EU's borgere skal have mere grønt på tallerkenen. Der er fortsat adgang til markedskampagner også til kød, men det fremgår tydeligt, at de skal understøtte et marked for bæredygtigt produceret kød," siger hun og henviser til fødevaresystemer, hvor dyrene kommer på græs, indgår i det cirkulære kredsløb, udøver naturplejer og fremmer landbrug med en høj kulstofbinding.
"Den kampagne, som de 34 MEP'ere reagerer på, forekommer alene at have til formål at øge indtaget af kød. Det er yderst problematisk," tilføjer hun.
Bag kampagnen står to af kødindustriens organisationer Provacuno og APAQ-W, som vil køre reklamerne i Tyskland, Spanien, Frankrig, Belgien og Portugal, og den er led i et større projekt kaldet 'Proud of European Beef'. Efter kampagnen kom i luften i oktober har den fået kritik fra Greenpeace EU, som har kaldt det en "forfærdelig idé" af EU at støtte en reklame for øget kødforbrug, når unionen samtidig taler om at værne om klimaet, mens NGO'en Slow Food, der arbejder for at fastholde lokal madkultur og øge folks interesse for madlavning, har betegnet kampagnen som "absurd".

Afsender vil have fokus på kød fra EU

Provacunos direktør, Javier Lopez, har tidligere forklaret, at hensigten er at informere forbrugerne om vigtigheden af en afbalanceret kost og øge forbruget af europæisk kød frem for kød produceret uden for EU.
"At være en 'beefatarian' betyder at være en fri og engageret forbruger, som ønsker at leve med andre madtrends frem for at gå imod dem, fordi alle - så længe det er en balanceret kost - er lækre muligheder. Men det er sandt, at en beefatarian føler særlig stolthed over at spise kød," sagde Javier Lopez i november ifølge Foodnavigator.
Her tilføjede han, at man også ønsker at fremvise kødproduktionen som bæredygtig:
"Kødindustrien sætter pris på de positive effekter, som produktionen har på naturen," sagde han, med henvisning til at græsning kan gavne naturen, øge jordens frugtbarhed og dermed mindske risikoen for ørkendannelse og erosion.
Sybille Kyed har dog svært ved at få øje på det bæredygtige element i kampagnens blikfang.
"Uanset at vi er enige om, at dyrene er en del af et bæredygtigt fødevaresystem, at græsmarker og lokale fødevarer er godt, og kvæg kan spille en rolle for den lysåbne natur, så leder kampagnens udtryk til en opfattelse af, at vi skal spise mere kød. Jeg tror, at de færreste fanger, at reklamen har til sigte at stille krav til, hvor kødet kommer fra. Som en kampagne, der kører i EU, hvor der er et gennemsnitligt for højt indtag af kød, burde den også forholde sig til, at det samlede indtag af kød skal ned. Det er ikke nok at vælge lokalt kød baseret på dyr, der er opvokse på græs," siger hun.

 

Lê a notícia aqui

Lê a publicação do Twitter aqui


Partilhar artigo

A ler também...

Expresso: 'Cinco perguntas e respostas para perceber a decisão do Parlamento Europeu de classificar a Rússia como patrocinadora de terrorismo'
 • Expresso
 • Expresso: 'Cinco perguntas e respostas para perceber a decisão do Parlamento Europeu de classificar a Rússia como patrocinadora de terrorismo'

  Quarta-feira, 23 de Novembro de 2022

  LER MAIS
  The Greens/EFA: 'Agreement on Budget Shows Focus in Times of Crises'
 • Geral
 • The Greens/EFA: 'Agreement on Budget Shows Focus in Times of Crises'

  Terça-feira, 15 de Novembro de 2022

  LER MAIS
  UPT: 'João Pedro Sousa participa na Fair Trade Marathon'
 • UPT
 • UPT: 'João Pedro Sousa participa na Fair Trade Marathon'

  Quinta-feira, 03 de Novembro de 2022

  LER MAIS
  Mais Superior: 'Tempo da Psicologia: Ambiente, realidade virtual e temas da atualidade no 5.º Congresso da Ordem dos Psicólogos Portugueses'
 • Mais Superior
 • Mais Superior: 'Tempo da Psicologia: Ambiente, realidade virtual e temas da atualidade no 5.º Congresso da Ordem dos Psicólogos Portugueses'

  Quinta-feira, 27 de Outubro de 2022

  LER MAIS
  Four Paws: 'MEP EPO ECI- Fur Free Europe'
 • Geral
 • Four Paws: 'MEP EPO ECI- Fur Free Europe'

  Sexta-feira, 21 de Outubro de 2022

  LER MAIS
  EU Political Report: 'EU Budget 2023'
 • Geral
 • EU Political Report: 'EU Budget 2023'

  Quarta-feira, 19 de Outubro de 2022

  LER MAIS
  Eventbrite: 'Roundtable breakfast discussion on methane from animal farming'
 • Geral
 • Eventbrite: 'Roundtable breakfast discussion on methane from animal farming'

  Quarta-feira, 19 de Outubro de 2022

  LER MAIS
  Publicystyka: 'REV na międzynarodowej konferencji Aquatic Life'
 • Geral
 • Publicystyka: 'REV na międzynarodowej konferencji Aquatic Life'

  Terça-feira, 18 de Outubro de 2022

  LER MAIS
  Allevents.in: 'Roundtable breakfast discussion on livestock methane'
 • Geral
 • Allevents.in: 'Roundtable breakfast discussion on livestock methane'

  Segunda-feira, 17 de Outubro de 2022

  LER MAIS
  Anda: 'Após sofrer diversos ciberataques, ANDA lança manifesto para pedir apoio e denunciar ameaças'
 • ANDA
 • Anda: 'Após sofrer diversos ciberataques, ANDA lança manifesto para pedir apoio e denunciar ameaças'

  Terça-feira, 04 de Outubro de 2022

  LER MAIS

  mais notícias